Kyselina hyaluronová právoplatně zaujímá přední místo mezi pečujícími složkami, které se přidávají do hydratačních krémů a jiných přípravků na pleť. Tato jedinečná kyselina hyaluronová má totiž mimořádnou schopnost vázat na sebe velké množství vody a pronikat do pokožky, v níž vlhkost uzamyká a chrání ji tak před vysušením. Velice ale záleží na typu kyseliny hyaluronové. Přečtěte si o tom, v čem se od sebe liší vysoko- a nízkomolekulární kyselina hyaluronová a zjistěte, jak je používat.
Arganovému oleji se správně přezdívá Marocké zlato. A to nejen díky jeho zlatavému zbarvení, ale především díky pozitivním vlivům, které má na pleť, vlasy a pokožku celého těla. Široké spektrum kladných vlastností z arganového oleje činí všestranného pomocníka, který zastane práci hned několika produktů. Pojďme se na tento unikátní olej podívat zblízka.
Zinek je nezbytným stopovým prvkem pro správné fungování lidského organismu. Nachází se v orgánech, tkáních a tělních tekutinách a účastní se více než tří stovek biochemických reakcí, včetně dělení buněk, růstu a vývoje. Jelikož ho máme v těle jen ve stopovém množství, je potřeba si uvědomit, že i jeho zásoby jsou velice tenké. Navíc náš organismus neumí zinek samovolně syntetizovat, takže o to zásadnější je dbát na jeho přísun z potravy nebo doplňků stravy s obsahem zinku.
Ostropestřec mariánský pod latinským názvem (Silybum marianum) je prastará bylinka, o níž se dochovaly záznamy již z dob antického Říma a Řecka. Už v té době se ostropestřec mariánský využíval k odstranění mnoha neduhů, především při hadím uštknutí či při jaterních potížích. Pro svůj podpůrný efekt a zajímavý vzhled se mu začalo přezdívat Kristova koruna. Prokazatelné působení na jaterní tkáň později dokonce potvrdily mnohé studie, při nichž byl objeven komplex aktivních látek souhrnně označovaných jako silymarin.
Chitosan patří mezi poměrně nové a moderní doplňky stravy, přitom byl objeven již před sto lety v Japonsku. Známý je především pro své podpůrné působení na hubnutí, kdy pomáhá z těla odbourávat tuky přijaté z potravy. Jeho působení je ale mnohem širší a zajímavější. Chitosan se proto vyplatí užívat i v případě, že hubnout nepotřebujete, jelikož se jedná o bohatý zdroj vlákniny.
Ženšen pravý latinsky (Panax ginseng) je typickým zástupcem aktivních látek zvaných adaptogenů. Obsahuje totiž celou řadu aktivních rostlinných látek se specifickými vlastnostmi. Jich si byli po staletí dobře vědomi čínští a indičtí léčitelé, kteří je využívali v rámci tradiční čínské a ajurvédské medicíny. V našem západním světě se o adaptogenech začalo mluvit až ve 20. století a v souvislosti s tím i o ženšenu pravém, jehož popularita vydržela až do dnešních dní.
Některé důležité aktivní látky, vitaminy a minerály si lidské tělo neumí samo vytvořit (nebo jen ve velice omezeném množství), a tak je nutný jejich příjem prostřednictvím potravy nebo vhodných doplňků stravy. Mezi takové vitaminy a látky patří například omega 3 mastné kyseliny, vitamin D3 a vitamin K2. Jejich získávání z potravy ale bohužel není tak snadné jako kdysi a výběr kvalitních doplňků stravy může být také oříšek.
Vitamin D3 a vitamin K2 patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, které jsou zodpovědné za celou řadu procesů v lidském těle. Uvádí se, že se účastní více jak 200 dějů, jež ovlivňují správné fungování imunitního, kardiovaskulárního a pohybového systému. Z toho lze snadno odvodit, jak moc jsou pro náš organismus důležité a proč bychom se na jejich příjem měli zaměřit. Pojďme se tedy podívat, kde vitamin d3 a vitamin k2 najít a k čemu jsou dobré. Začněme vitaminem D3 neboli cholekalciferolem.
Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris patří celosvětově mezi jednu z nejvíce užívaných bylin. Již v dávných dobách ho užívali staří Řekové a dávní čínští léčitelé k posílení imunitního systému, nastartování libida a zmírnění ledvinových potíží. A právě pro svůj skvělý efekt je kotvičník zemní užíván muži a ženami po celém světě i v dnešní době.
Kolagen je důležitou součástí lidského organismu, lépe řečeno NEZBYTNOU. Kolagen se nachází napříč celým tělem a to například v chrupavkách, kůži, cévách nebo dokonce ve svalech a je zodpovědný za pružnost, pevnost a odolnost všech pojivových tkání ve kterých je obsažen. Postupně s věkem bohužel produkce kolagenu klesá, čímž dochází k rychlejšímu opotřebení pohybového aparátu a změn na pleti jako je napři. prohloubení vrásek.
Extrakt z ginkgo biloba (jinanu dvojlaločném) se v tradiční čínské a ajurvédské medicíně využívá již po staletí. Historie tohoto Ginkgo biloby však sahá daleko hlouběji, až do období prvohor. Není tedy žádný div, že se tyto stromy označují za živoucí fosilii. V listech ginkga se dále nachází terpenické laktony, ginkgolidy, kyselina ginkgolová a látka zvaná bilobalid. Všechny tyto látky, souhrnně terpeny a flavonoidy, se podílejí na mikrocirkulaci v těle, účastní se energetické výměny a zvyšují žilní tonus.
Vápník neboli latinsky calcium je minerál, který je v největší míře zastoupen v lidském těle. U dospělých jedinců tvoří asi 1 200 mg, přičemž většina se soustřeďuje v kostech a zubech. Další zajímavostí související s vápníkem je to, že se každý den opětovně rozloží a znovu vytvoří přibližně 2 gramy kostní tkáně, což je způsobeno tzv. procesem remodelace.
Antioxidanty jsou z hlediska dlouhodobého zdraví nezbytné. Plní totiž širokou škálu úkolů a jejich efekt na lidské tělo nelze ničím jiným nahradit. Bohužel si je ale dovedeme vytvořit jen v omezeném množství, které pro správné fungování nestačí. Navíc schopnost tvorby antioxidantů s rostoucím věkem klesá. Jsme proto na jejich získávání z potravy či z doplňků stravy závislí. Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a jejich vlivem na organismus. Abyste jejich funkci správně pochopili, je nutné si vysvětlit, co jsou vlastně zač volné radikály.
Blahodárné účinky medicinálních hub reishi, cordyceps, hericium, chaga a mnoho dalších již po tisíce let využívá tradiční čínská medicína a ajurvéda (tradiční indická medicána). Do podvědomí západní medicíny se dostaly poměrně nedávno, přičemž ještě stále patří k spíše alternativním léčebným způsobům.
Magnesium, známé také pod českým názvem jako hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Účastní se více než stovky biochemických reakcí a reguluje přes tři sta různých enzymů. Magnesium, nebo-li hořčík, patří k nejdůležitějším minerálům lidského těla. Hořčík považujeme za jeden z nezbytných základních stavebních prvků organismu, jelikož se účastní několika biochemických procesů a reguluje přes tři sta různých enzymů. Významnou roli tak hraje při celé řadě tělesných reakcí, včetně svalových kontrakcí a nervových impulsů.
Imunita je komplexní děj, za který není zodpovědný pouze jeden jediný orgán, ale celá řada dílčích orgánových systémů jako lymfatický systém, kostní dřeň, trávicí soustava, kardiovaskulární systém a dalsí. Všechny tyto části lidského těla spolu spolupracují a jsou vzájemně provázané.
Resveratrol je poměrně nedávno objevená látka, jejíž efekt na naše tělo není ještě zcela probádaný. Prozatím se ví, že je silným přírodním antioxidantem, který omezuje působení volných radikálů a tím pomáhá předcházet různým zdravotním onemocněním. Resveratrol patří do skupiny látek zvaných polyfenoly, o nichž se obecně ví, že v lidském organismu působí jako antioxidanty. Resveratrol byl objeven v bílé i modré vinné révě, a to jak v jadérkách, tak ve slupce. Nicméně v modrých odrůdách vinné révy byl zjištěn v daleko větším množství. Kromě toho se také nachází i v borůvkách, rybízu, arašídech nebo v rostlině nesoucí název křídlatka japonská, která bývá hojně využívána v tradiční východní medicíně.
Červené plody kustovnice čínské zvané také Goji jsou doslova nabité aktivními látkami, které mají příznivý vliv na celou řadu pochodů v našem organismu. Kromě toho jsou velice prospěšné i z nutričního hlediska, neboť obsahují důležité minerály, vitamíny, aminokyseliny, stopové prvky a polysacharidy. Dalo by se tedy říct, že se jedná o superpotravinu, která nemá vzhledem k množství zastoupených aktivních látek obdoby.
L-Arginin, zkráceně pouze Arginin, je podmíněně esenciální aminokyselina nebo tzv. semi-esenciální aminokyselina. To znamená, že si ji naše tělo za určitých situací nedovede samo vytvořit, a tak je nutné navýšit příjem Argininu v potravě. L-Arginin je obsažen v červeném masu, vaječném bílku, plodech moře, hrášku, sóje, cizrně, oříškách, čokoládě a mnoha dalších potravinách. Pokud se tedy stravujete pravidelně a pestře, mělo by ho mít vaše tělo dostatek. V případě, že často sportujete, dbáte na svalový růst nebo se zotavujete z dlouhodobé nemoci je vhodná jeho suplementace z jiných zdrojů.
Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo.