Ženšen pravý, pod latinským názvem Panax ginseng, patří k nejstarším bylinám na světě, které jsou věhlasné pro své blahodárné účinky na lidský organismus. V českých botanických publikacích nese název Všehoj ženšenový, jenž prozrazuje, že se jedná o léčivou bylinu s širokospektrálními efektem na naše tělo. Toho si byli moc dobře vědomi již čínští léčitelé před několika tisíci lety, kteří si ji vysoce cenili a podávali ji při nejrůznějších chorobách. Není tedy divu, že se v některých dobách cena ženšenu dovedla vyšplhat až na cenu zlata.
Vitamin D se skládá z několika sloučenin, přičemž ta nejdůležitější a také nejznámější se nazývá cholekalciferol neboli vitamin D3. Oproti jiným sloučeninám se liší tím, že jeho původ je živočišný a tělo jej dovede v kůži vytvořit díky slunečnímu záření, konkrétně ultrafialovému UVB záření. Vitamin D3 je jedna z forem vitaminu D. Pro lidské tělo je nezbytný především proto, že umožňuje lepší vstřebávání a využití vápníku, který má velký význam pro naše zuby a kosti. Stejně tak je tento vitamin rozpustný v tucích důležitý i pro správné fungování imunitního systému.
Rybí olej neboli rybí tuk je přirozenou součástí tukových tkání ryb, z nichž se získává pro své nedocenitelné účinky. Obsahuje totiž velké množství vitaminů a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění a příznivě ovlivňují správné fungování zrakového ústrojí. Rybí tuk se ve větší či menší míře vyskytuje u všech ryb, převažně tedy v mořškých. Jeho největší podíl však najdeme v treskovitých rybách, jako je losos, sleď, makrela, pstruh nebo sardinka. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin, které si lidské tělo nedovede samo vyrobit, a tak je pro správnou funkci orgánů nutný jejich příjem potravou.
L-Tryptofan je pro lidské tělo nepostradatelná esenciální aminokyselina, která se účastní celé řady důležitých biochemických procesů. Bohužel si ji ale náš organismus neumí sám vytvořit, a tak musí být přijímána potravou. Existují dvě formy Tryptofanu – L-Tryptofan a D-Tryptofan. Forma „D“ je pro tělo zbytečná a nebezpečná, respektive při jejím pozřetí může být v našem organismu toxická. Proto se s ní běžně nesetkáte, případně bychom se ji měli vyhýbat.
Doplňky stravy na hubnutí, jak vybrat ty vhodné a efektivní, případně zdali opravdu fungují a pomůžou nám shodit přebytečná kila, tak přesně tomu bude věnován náš dnešní blog. Hubnutí je proces, kdy se snažíme redukovat naší tělesnou hmotnost, jednoduše řečeno, zbavit se pár kil navíc. I přes to, že se při hubnutí jedná o snižování hmotnosti, měli bychom být v tomto směru více obezřetní. Jedním z prvních kroků, které bychom před hubnutím měli udělat, je test našeho celkového zdravotního stavu, konkrétně zjištění obsahu tuků a vody v těle.
Reishi bychom mohli zařadit mezi klenot tradiční čínské medicíny a proto také je jednou z nejvíce ceněných medicinálních hub, využívající se jako základní stavební kámen mnoha terapií. Tato zázračný medicinální houba, bývá stále častěji podrobována vědeckými studiemi, které již prokázaly pozitivní vliv na naše zdraví. Plodnice Reishi (viditelná nadzemní část) má vějířovitý tvar o velikosti několika desítek centimetrů, přibližně 10-20 cm. Reishi má svojí typickou tmavě červenou, někdy může mít až hnědou barvu. Plodnice je velmi specifická svým leskem, až by se mohlo zdát, že je nalakovaná. Na základě tohoto faktu byl také odvozen její český název Lesklokorka lesklá.
Kolagen patří mezi základní stavební složku pojivových tkání a jedná se o extracelulární ve vodě nerozpustnou bílkovinu. Tato významná bílkovina tvoří téměř 30 % všech proteinů obsažených v našem těle. V kůži se kolagen vyskytuje až ze 70 % a celkově tvoří přibližně 10 % celkové hmotnosti lidského těla. Kolagen jako bílkovina se liší spektrem aminokyselin od hovězího, kuřecího masa, případně jiných mléčných bílkovin a zejména v obsahu základních aminokyselin. Kolagen bychom mohli zařadit mezi velice oblíbený a stále častěji využívaný doplněk stravy. Popularita kolagenu neustále roste, a tak jsme se rozhodli vytvořit článek o tom, na co všechno se využívá, jaké jsou typy a jak zvolit ten správný/vhodný.
Kotvičník zemní pro někoho znám spíše pod latinským názvem Tribulus terrestris je celosvětově známá a velice oblíbená rostlina. Kotvičník zemní je nejčastěji spojován se zvyšováním hladiny testosteronu u mužů, ovšem působení této zázračné byliny je daleko rozsáhlejší a umí mnohem více. Dnes si dopodrobna rozebereme Kotvičník zemní a jeho blahodárné účinky na organismus, které ocení nejen muži, jak je nejčastěji zmiňováno, ale u ženy.
V dnešní blogu si podrobně rozebereme Hořčík a jeho význam v organismu a podíváme se na poměrně novodobí přírodní přípravek, kterým je z Hořčíku získávaný Hořčíkový olej. Hořčíkový olej může být vhodnou lékovou formou a způsobem jak dostat do organismu tak potřebný hořčík, pokud například neradi polykáte kapsle, případně nemůžete z nějakého důvodu užívat Hořčík vnitřně. Hořčík známý také pod latinským názvem Magnezium je minerál podílející se na mnoha chemických procesech v organismu a tím se stává pro naše tělo nepostradatelný. Hořčík se podílí na několika stovkách enzymatických reakcí nezbytných pro správné fungování nervové soustavy, pohybového aparátu a dokonce i kardiovaskulárního systému.
Obliba doplňků stravy či jiných bylinek neustále roste a není se čemu divit. Léčivé byliny byly známy před více jak tisíci lety a jejich přírodní sílu a účinky objevovali již staří Egypťané. Moderní medicína se také opírá o poznatky z léčivých rostlin, koneckonců i léky jsou vyráběny právě z aktivních složek obsažených v léčivých bylinách.
Dimethylsulfoxid známý také pod zkratkou DMSO je přírodní organická sloučenina síry získávána ze dřeva. Příběh DMSO započal na přelomu 19 století v Německu, kdy bylo DMSO objeveno shodou náhod v dřevařském průmyslu, jako vedlejší produkt při výrobě papíru. DMSO by se dalo označit také jako přírodní rozpouštědlo, ovšem s blahodárným vlivem na celkový organismus.